Het initiatief

Hechte vriendschappen, verre vriendschappen, prille vriendschappen. Vriendschappen tussen klasgenoten, collega’s, sportmaatjes, buren, familieleden en zelfs wereldleiders. Vriendschappen zijn er in vele vormen maar hebben een ding gemeen: ze maken het leven mooier. Ze geven ons vrolijkheid, energie, bieden troost, maken ons gelukkig en zelfs gezonder.

Kortom: vriendschappen zijn onmisbaar. Op Vriendschapsdag – elke eerste woensdag van november – staan we hierbij stil. Een dag die je er op alle mogelijke manieren toe aanzet je vriendschappen te koesteren, nieuw leven in te blazen, te vieren!

Het initiatief

"Zeg me wie uw vrienden zijn, dan zeg ik wie u bent."

- Beate Volker (socioloog, hoogleraar en lid van comité van aanbeveling Stichting Vier de Vriendschap) sluit zich bij dit spreekwoord aan.

Daarom Vriendschapsdag

Vrienden zijn ontzettend belangrijk in de vorming van onze eigen identiteit. Bovendien zijn vriendschappen goed voor onze gezondheid en ons mentaal welzijn. Het gemiddelde aantal vrienden van Nederlanders ligt op 3,5. Toch is eenzaamheid een toenemend probleem. Uit onderzoek van de Rijksoverheid blijkt dat 47% van de Nederlandse volwassenen zich in 2020 wel eens eenzaam voelde.

Vriendschappen kunnen daar verandering in brengen. Mensen met vrienden hebben minder stress, ervaren minder depressies, leven gezonder en tot wel zeven jaar langer. Uit onderzoek van het CBS uit 2020 blijkt bovendien dat 41% van de Nederlanders vaker contact zou willen hebben met vrienden. Belangrijk dus dat we stil staan bij onze vriendschappen en ons bewust zijn van het belang van vriendschappen. Vriendschapsdag geeft jou dat duwtje in je rug. Maak er werk van!

Daarom Vriendschapsdag

Vriendschapsdag vieren

Hoe vier jij Vriendschapsdag? Laat je inspireren!

1. Samen zijn
Er gaat niets boven een fysieke date met je beste vrienden. Nodig ze uit voor een hapje en/of drankje bij jou thuis en laat ze weten wat zij voor jou betekenen.

2. Zeg het met bloemen
Wonen jouw vrienden niet om de hoek maar wil je wel laten weten dat je aan ze denkt? De bloemisten van Fleurop bezorgen bloemen in meer dan 140 landen ter wereld!

3. Verras met video
Geen tijd om bij vrienden langs te gaan? Laat weten dat ze belangrijk voor je zijn en neem een persoonlijke videoboodschap voor hen op.

4. Deel jouw geluk
Laat weten hoe trots je bent op jullie vriendschap. Post een gave foto en deel dit op social met #vriendschapsdag of #vierdevriendschap.

Vriendschapsdag vieren

Gespreksmenu voor vriendschappen

De beste gesprekken met vrienden zijn de gesprekken die je een beetje dichter bij elkaar brengen. Maar wanneer maak je hier nu echt tijd voor? En hoe ontstaan zulke gesprekken eigenlijk?

De volgende vragen zijn alvast een duwtje in de goede richting. Zo kom je er waarschijnlijk toch ineens achter dat je nog niet alles over je vrienden wist. Pak dit menu erbij tijdens jullie gezamenlijke etentje of tijdens een avond uit in een restaurant!

Bron: The school of life

Gespreksmenu voor vriendschappen

Doe mee!

Ga jij de vriendschap vieren? Laat het weten. Doe mee, samen maken we een feest van Vriendschapsdag!

Doe mee!